Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Geek Girl Magazine | 23. februar 2018

Scroll to top

Top

No Comments

Cloud Shortcuts #1

Cloud Shortcuts #1
Charlotte Pockendahl

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Et buzzword, som alle med garanti er ramlet ind i er Cloud. Men hvad dækker Cloud egentlig over? Hvorfor er det så spændende? Er det en eller flere ting?

Vi har sat os for at afmystificere Cloud via en række shortcuts. Hensigten med disse shortcuts er at gøre begrebet forståeligt og overskueligt hvorfor simplificering KAN forekomme.

Cloud Shortcut #1

Det er Cloud, når noget ikke længere ligger på din egen computer eller på din virksomheds egen server – og når du bruger det via internettet eller mobilt

Shortcut #1 – Cloud Computing – hvad er det og hvorfor taler de om det?

Du er sikkert ramlet ind i begrebet Cloud her og der. Måske var du midt i en samtale, hvor det blev bragt op? Måske troede du, at du vidste, hvad det var, men så drejede samtalen sig lidt i en retning, og så var det alligevel ikke sådan det var – eller i hvert fald ikke helt det, du troede det var. Total forvirring. Har du prøvet det?

Hvis man læser lidt op på begrebet, finder man hurtigt fælles fodslag omkring, at Cloud Computing i store træk handler om, at “applikationer og/eller data eller en afart heraf findes eller anvendes via internettet eller en anden form for mobil teknologi”. -Og at anvendelsen dermed betyder, at noget er gemt centralt, men et ‘tredie sted’ – altså ikke hos dig selv.

En mere menneskesprogsbeskrivelse kunne måske være, at Cloud er, når noget ikke længere ligger på din egen computer eller på din virksomheds egne servere – og at man anvender internettet eller en anden mobil adgang når man udnytter det.

Storage – as a Service – Skalerbarhed ?

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Cloud dækker efterhånden som paraply over en række forskellige discipliner, som man  opererer i. Et større område er ‘storage’ – det vil sige muligheder for at gemme data, informationer eller lignende et andet sted end på en maskine hjemme hos sig selv. Herudover dækker Cloud også over en række forskellige “ *aaS “ (as a Service) konstellationer værende eksempelvis SaaS – Software as a Service; Iaas – Infrastructure as a Service med videre. Konceptet i ”as a Service” er grundlæggende, at man via internettet kan tilgå noget, som udbydes af andre til din brug, frem for at du selv skal have det installeret, opdateret, osv.

Skalerbarhed bliver også hurtigt et ord, som du kan tænke meget over, når du diskuterer Cloud og potentialer. Hvordan kan man udnytte måske nærmest uanede mængder af kapacitet udenfor ens eget lille univers uden samtidig at skulle investere massive summer?

En virksomhed, som tilbyder en Cloud ydelse

Nogle kender måske allerede Queue-IT (hvor en profil fra Geek Girk netværket er medstifter og COO i dag). Queue-IT tilbyder virksomheder hjælp til at skabe stor kapacitet i spidsbelastningsperioder – eksempelvis når hele Danmark vil ind og se deres årsopgørelse. I stedet for, at hjemmesiderne bryder ned, kan man via Queue-IT tilgå ekstra kapacitet via en køfunktion, som sikrer, at der ikke lukkes flere brugere ind ad gangen end hjemmesiden kan håndtere. Køfunktionen giver således muligheden for, at man ekspanderer sin kapacitet i de perioder, hvor man forventer at der er behov for mere, end hvad man selv har installeret.

Helt privat svæver vi alle i skyen

I mit eget tilfælde, har jeg uden at vide det anvendt Cloud siden 1996 da jeg åbnede min første Hotmail konto. En fantastisk opfindelse, da jeg senere i 1998 flyttede fra USA til Danmark – jeg mistede ikke mails, jeg fortsatte bare med Hotmail.

I dag anvender jeg – og rigtigt mange som mig – personligt Cloud via en række forskellige løsninger. Jeg anvender lystigt iCloud når jeg skifter mine ‘devices’ ud, og det fungerer fantastisk hvis jeg får en ny iPhone. På mindre end ti minutter er jeg kørende – jeg har hentet mails ind igen, synkroniseret min photo stream, mine kontakter er installeret, APP-store kan huske hvad jeg har købt/hentet på mine øvrige enheder, så jeg skal bare trykke på en sky for at få det ned på den næste enhed. Det har gjort min tilværelse nem og tilgængelig. Hvis jeg skal dele filer privat med andre, anvender jeg f.eks. Dropbox. Jeg deler fotos via en række tjenester på nettet, og jeg giver min søn penge via MobilePay og jeg hører musik via Spotify, anvender LinkedIn,  Twitter og Facebook.

Hvad hænger Cloud også sammen med?

Cloud hænger i dag sammen med måske ikke alt, men dog med rigtigt meget. På erhvervsfronten er der flere andre nye buzzwords og trends, der harmonerer godt med Cloud og de muligheder, som Cloud kan tilbyde. Big Data er en, Mobility er en anden. De nye måder, som større organisationer udbyder produkter som Office og Photoshop er også nytænkning, som Cloud har gjort muligt. Det er utvivlsomt blevet et buzzword, og det er vel også fint nok – så længe vi husker, at nogle ting – f.eks. Hotmail – faktisk fandtes før nogen opfandt begrebet Cloud.

Så hvad gør du næste gang du sidder midt i samtalen om Cloud?

Når talen falder på Cloud, så er det faktisk rart at vide, at samtalen KAN gå i mange retninger, og at vi alle er i meget større berøring med Cloud end vi egentlig troede.  Brug vores Shortcut #1 som din tommelfingerregel, og vær ikke bange for at spørge interesseret hvis samtalen forsvinder ud i en retning du ikke havde forudset. Der er ikke ret mange, som ved ALT om Cloud – det er jo bare en ny måde at tale om teknologiske muligheder på.

Submit a Comment

Skriv en kommentar