Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Geek Girl Magazine | 17. januar 2018

Scroll to top

Top

No Comments

Flere vigtige kvinder som vejvisere

Flere vigtige kvinder som vejvisere

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

H.C. Andersens Boulevard, Tycho Brahes Allé, Johan Langes Vej osv. Vi kender alle en vej eller 10, der er opkaldt efter historiens vigtige mænd. Men efter flere års diskussioner bliver der nu endelig slået et slag for, at også kvinder, der gennem tiden har været betydningsrige, i langt højere grad kommer til at lægge navn til de danske storbyers veje og pladser.

 

Kæmpe uligevægt mellem mandlige og kvindelige vejnavne
Ifølge analyser og optællinger er mere end 8 ud af 10 af ”personvejene” i København opkaldt efter en mand. I Århus er det mere end 9 ud af 10. Det skal bestemt ikke benægtes, at danmarkshistorien indeholder mange betydningsfulde mænd, som fortjener at blive mindet og hyldet ved at få en vej opkaldt efter sig. Det er der slet ingen tvivl om. Og som disse tal tydeligt viser, er det der i hvert fald også blevet taget kærlig hånd om. Men hvorfor er der ikke blevet taget hånd om at mindes de betydningsfulde kvinder? Eller i hvert fald, en ret meget større hånd end hvad det pt viser sig at være tilfældet?

Denne ulige opdeling af mænd- og kvindevejnavne viser, at man gennem tiderne har vægtet mænd og deres bedrifter langt højere end kvinder, og som forkvinde i foreningen Selskab for Ligestilling, Ulrik Frost, har udtalt, burde København og Århus være mere bevidste om at udligne denne kønsforskel.

 

København hædrer kvinderne
Og bevidste er Danmarks 2 største kommuner nu ved at blive – især hovedstaden. I forbindelse med Københavns mange nye byggerier og kvarterer er der nemlig i den grad kommet fokus på, hvem der skal lægge navn til de mange nye veje. Vejnavnenævnet (ja det er faktisk en ting) har bla. besluttet, at det nye boligkvarter ved Bella Center skal hylde en lang række danske og udenlandske, kvindelige forfattere, og der er i den forbindelse bla. blevet forslået Emma Gads Vej, Astrid Lindgrens Plads, Virginia Woolfs Vej m.fl.

Med fokus på udligningen af denne kønsforskel i vejnavne bliver endvidere også en del af de allerede eksisterende veje omkring Bispebjerg Hospital og Rigshospitalet omdøbt, således at danske kvindelige forskere, opfindere og pionerer fra de naturvidenskabelige områder kan blive hyldet. Ved Rigshospitalet er det bla. Danmarks første kvindelige læge Nielsine Nielsen og den danske geofysiker og seismolog Inge Lehmann, der får æren af at få en vej opkaldt efter dem, mens det ved Bispebjerg Hospital bla. er læge og modstandsbevægelseskvinde Esther Møller samt Elise Sørensen, der var sygeplejerske og opfinder.

Det er lidt fedt. Ikke at det skal gå hen og blive sådan, at betydningsfulde mænd kommer til at blive nedprioriteret i praktiseringen af denne vejnavnskønsudligning – overhovedet. Det ville jo være en helt forkert skævvridning af den bagvedliggende filosofi. Men det er da fedt, at der bliver givet den hæder, som de betydningsfulde kvinder fortjener – og som de jo gennem alle tider har fortjent ligeså meget som de betydningsfulde mænd.

Faktisk har Købehavns Borgerrepræsentation vedtaget, at der med tiden skal være en 50-50 fordelingen mellem mandlige og kvindelige vejnavne.

Og ja, jeg kan nok ikke udelukke at I en dag også kommer til at falde over Simone Schnoors Allé. Højst sandsynligt et sted i nærheden af et grønt område i København. Eller på Amager. Drømmen lever!

Submit a Comment

Skriv en kommentar