Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Geek Girl Magazine | 20. februar 2018

Scroll to top

Top

One Comment

Hvorfor er vi stadig så få kvindelige iværksættere?

Hvorfor er vi stadig så få kvindelige iværksættere?

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Der er efterhånden skrevet en del om, hvad det er der gør, at så få kvinder bliver iværksættere. Læs f.eks. hér “Usikkerhed er årsagen til manglen på kvindelige iværksættere” af Casper Blom, hér “Danske kvinder er sløve iværksættere” af Steffen Stubager, hér “Lack of Confidence, Fear of Failure Hold Women Back From Being Entrepreneurs”eller hér “Study: Female Founders Fear They’re Less Capable Than Men”.

Hvad siger de danske Geek Girls?

Vi spurgte vores 657 medlemmer af Geek Girl Danmark-facebook-gruppen (en netværksgruppe for kvindelige iværksættere, og andre med interesse og passion for iværksætteri, teknologi og IT) om, hvilke barrierer, de kunne se, eller måske selv havde oplevet, i forhold til dét at blive iværksætter, når man er kvinde.

Her er en opsummering af vores svar:

1. Manglen på tryghed og sikkerhedsnet

a) Kvinder er lidt mere tryghedssøgende end mænd. Kvinder har måske svært ved at leve på en sten og kun købe det absolut nødvendige, som mænd sagtens kan. Mænd tør tage chancen, hvor kvinder ikke tør sætte privatlivet o.s.v på spil. Det kunne være en forklaring – for vi får præcis ligesom mange og gode ideer som mænd, det er klart, og kan også præcis lige så godt udføre dem, men jeg tror kvinder er mere optaget af at have en komfortzone end nogle mænd er.
b) For mig er det helt klart det manglende sikkerhedsnet. Har været selvstændig før, og min mand har været selvstændig hele sit liv. Når det går galt, er der ingen a-kasse, kontanthjælp eller noget som helst. Som mor til 2 børn betyder det meget for mig, at jeg kan betale basic regninger, hvis alt går galt og nøglen skal drejes om.
c) Kvinder prioriterer deres familie og deres sikkerhed først. De er typisk langt mere ansvarlige og uselviske, og derfor tager det tid at blive selvstændig. Undersøgelser i USA viser, at kvindelige iværksættere typisk er over 40, har sparet op, går ikke i banken for at låne penge, og starter ofte op ved hjælp fra familie eller sammen med en ven.

2. Problemet med barsel

Image via jezebel.com


a) For mig spiller det med evt. kommende barsel en kæmpe rolle i forhold til det at turde kaste mig ud i at være selvstændig. Jeg vil gerne have et barn mere, men kan ikke overskue konsekvenserne for min virksomhed og lønindkomst, hvis jeg så gik på barsel samtidig med at drive egen virksomhed på fuld tid. Jeg føler mig mere sikker ved at vide at jeg er lønansat, og kan gå på barsel med et evt. kolikbarn i 6 måneder, uden at skulle være nervøs for om økonomien eller virksomheden vælter i mellemtiden.
b) Barsel har også betydet meget for mig. Jeg føler mig først parat nu, hvor jeg regner med, at jeg har fået de børn, jeg skal have.
c) Svaret er for mange, som jeg har set det, at det for kvindelige iværksættere er svært at få barn og barsel. Der skal skrabes virkeligt mange penge sammen for iværksættere, for selv at kunne betale barsel! Derfor vælger kvinder det fra. Eller lukker firma når de bliver gravide.

3. Kvinder synes ofte de skal kunne alt 130 % før de tør

Mænd synes de er verdensmestre i noget, de engang har hørt deres sidemand tale om. For nu at karikere det en smule. Det ses ofte også i jobansøgningerne. Mænd er verdensmestre i alt muligt, mens kvinder har arbejdet med det for et par år siden, og trænger måske til et brush-up. Tror det handler om at turde og have is i maven. Ikke tænke det ihjel. Og tro på, at man nok skal finde ud af det hen af vejen. Og måske, vigtigst – at det ikke er en katastrofe at fejle!

4. Kvinder har en tendens til at tænke at man skal gøre alting selv

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

geekgirlmagazine-entrepreneur-kvindelige-ivaerksaettere-tech-it-multitasking
Dukker fort opp hindere på veien for en oppstart. Nettverk, nettverk, nettverk – gi, og du vil bli så rik på hva alle andre fantastiske kvinner (og menn) ønsker å bidra med, samt kan.

5. Kvinder bør tale mere business, når de ses

Jeg tror også, overdrevet sagt, at det har at gøre med at mænd, når de er sammen, taler om bold eller business – deres eget eller generelt, mens kvinder har en tendens til at tale om børn, sko og hvordan de har det.

6. Omsorgsgener vs jægerinstinkt

Jeg tror at personlighedstræk, som at være mere orienteret på fællesskabet (omsorgsgenet) end på egen vinding (jægerinstinktet) gør, at kvinder (groft generaliseret) er dårligere til at markedsføre og sætte sig selv i fokus end mænd. “Rundsave på albuerne” har altid været et meget brugt udtryk for at komme frem i verden – og sådan nogle har jeg personligt ikke. Dette fornemmer jeg helt klart er mere en mande- end en kvindeting!

7. Besvær med moms og skat

Jeg gider ikke skat og momsregler. Ville med glæde betale al skat og moms uden bøvl- men jeg bliver rasende og social ulydig over at systemet er uigennemskueligt, og kræver at man hyrer eksperthjælp. Det er fremmedgørende, fratager mig min magt og kontrol, det er idiotisk og unødvendigt (jeg HAR været iværksætter, entrepreneur og hele baduljen, nu kæmper jeg bare for at holde den kørende som freelancer).

8. Kvindelige rollemodeller og undervisning i entreprenørskab vil skabe ændringer

Det ligger ikke i “kogebogen” for muligheder og things-to-do. Tror ikke der mangler hverken evner eller forudsætninger for, at kvinder (i alle aldre) kan etablere sig med eget firma. Ved at indføre undervisning om at entreprenørskap er et lige så godt alternativ (til fast job) allerede i folkeskolen, tror jeg vi vil se ændringen komme.
Samt med så mange gode rollemodeller jeg ser herinde (i Geek Girl Danmark-facebook-gruupen, red.), er påvirkningen og vejen til ændring godt i gang!

9. Entreprenørskabsundervisning GØR en forskel ift. at fjerne barrier!

‘Fonden for Entreprenørskab – Young Enterprise’ har målt nogle unge kvinder, og vi kan se, at jo mere de har entreprenørskabsundervisning i løbet af deres skoletid, jo mindre bliver deres barriere i forhold til at starte som selvstændig. Ellers mentoring og økonomisk hjælp til opstart. Effektmålingsrapport kan downloades på www.ffe-ye.dk

Og apropos rollemodeller for kvindelige iværksættere

geekgirlmagazine kvindelige ivaerksaettere tech design it successfull female-entrepreneurs
Udover det store netværk i Geek Girl Danmark, så er der masser af inspiration at finde udenfor landets grænser.
Her er nogle lister med kvindelige iværksættere fra det store udland:
Swiss-miss.com: Female Entrepreneurs (en liste som, inkl kommentarerne, nok tæller omkring 400 kvindelige iværksættere)
IncomeDiary.com: Top 30 female internet entrepreneurs
youngentrepreneurs.com: 50 Women Entrepreneurs Who Inspire Us

Comments

Submit a Comment

Skriv en kommentar