Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Geek Girl Magazine | 23. februar 2018

Scroll to top

Top

No Comments

Iværksætterselskab – hvorfor er det så godt for IT- og digitaliseringsbranchen?

geekgirlmagazine-ivaerksaetterselskaber-geek-girl-it-tech-digitalitet

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

[author] [author_image timthumb=’on’]http://www.horten.dk/~/media/Billeder/Personer/HORTEN_HSJ_092_CROP_WEB.jpg[/author_image] [author_info]Heidi Steen Jensen er juniorpartner hos Horten Advokatpartnerselskab indenfor IT- og medie-sektoren, og er ny skribent i krydsfeltet mellem Jura, IT og digitalitet hos Geek Girl Magazine.[/author_info] [/author]

Fra 1. januar 2014 bliver det muligt at stifte et iværksætterselskab. Særligt for denne selskabsform er, at kapitalkravet er på blot én krone. Derved adskiller iværksætterselskaber sig fra anpartsselskaber og aktieselskaber, som kræver et langt større indskud allerede fra stiftelsestidspunktet. Iværksætterselskaber spås derfor at få stor betydning for iværksættere, blandt andet inden for IT- og digitaliseringsbranchen, hvis idéer har forretningspotentiale, men som i opstartsfasen hverken har økonomi til, eller behov for et større kapitalgrundlag.

Iværksætterselskaber generelt – kapitalkravet

Indtil videre er det ikke muligt at stifte et selskab med et (aktie- og) anpartsselskabs karakteristika, det vil sige eksempelvis med begrænset ansvar og en række skattemæssige fordele, uden samtidig at indskyde en større sum penge.

For anpartsselskaber er dette krav om kapitalgrundlag på 80.000 kroner (dog 50.000 kroner pr. 1. januar 2014), mens det for aktieselskaber er på 500.000 kroner.

Fra begyndelsen af 2014 kan der stiftes iværksætterselskaber (forkortet IVS). Denne selskabsform er en variant af et anpartsselskab og er derfor generelt underlagt de samme regler som anpartsselskaber. Det gælder blandt andet i forhold til det begrænsede ansvar og den skattemæssige behandling af virksomheden, som er omtalt længere nede i artiklen.

Kapitalkravet for et iværksætterselskab på stiftelsestidspunktet er imidlertid kun én krone. Dette lempede krav om indskud giver potentielle forretningsfolk mulighed for at drive virksomhed og dermed realisere deres forretningsidéer uden at skulle leve op til aktie- og anpartsselskabernes høje kapitalgrundlag fra begyndelsen. Indskuddet i et iværksætterselskab må gerne være på mere end én krone og skal altid ske kontant.

Selskabets opsparing af overskud

“Modydelsen” for det beskedne kapitalkrav er, at ledelsen af et iværksætterselskab skal sørge for, at virksomheden løbende lægger minimum 25 procent af årets overskud til side, indtil summen af selskabskapitalen er mindst 50.000 kroner. Det vil sige, at selskabets kapital bliver bygget op via dets drift i stedet for at lægge et større indskud på stiftelsestidspunktet.

Hvis indskuddet for eksempel er på én krone ved stiftelsen, skal der spares 49.999 kroner op de følgende år. Er iværksætterselskabets overskud efter skat på 10.000 kroner i løbet af det første år, skal selskabets ledelse henlægge 2.500 kroner til kapitalen.

Mere om indholdet og retsvirkninger af iværksætterselskabet

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Udover kapitalkravet behandles et iværksætterselskab, som nævnt, som var det et almindeligt anpartsselskab.

Det indebærer, at der – på trods af det lave krav om kapitalindskud – gælder et begrænset ansvar for selskabets ejere. Ejeren skal derfor maksimalt betale det beløb, som han eller hun har indskudt i selskabet, hvis iværksætterselskabet mod forventning taber penge. Derimod skal ejeren ikke betale af på selskabets eventuelle gæld med sin personlige opsparing, medmindre vedkommende har aftalt det modsatte.

Kravene til indholdet af iværksætterselskabets vedtægter er desuden de samme som for anpartsselskaber. Det betyder blandt andet, at selskabets formål og ledelsesorganer skal fremgå af vedtægtsdokumenterne.

Et iværksætterselskab behandles også skattemæssigt på samme måde som et anpartsselskab. Selskabet betaler derfor almindelig selskabsskat på 25 % af sin indkomst. En anden fordel er for eksempel, at hvis iværksætterselskabet ejer et andet iværksætterselskab, anparter eller aktier, kan iværksætterselskabet sælge disse skattefrit.

Omdannelse til anpartsselskab

Så snart iværksætterselskabets opsparede kapital udgør 50.000 kroner, kan selskabet omdannes til et anpartsselskab. Selskabets lave kapitalkrav på stiftelsestidspunktet vil muligvis bevirke, at en del af dets aftaleparter vil kræve personlig kaution eller anden form for sikkerhed som betingelse for at indgå en aftale om for eksempel levering af varer, leje af lokaler eller lignende. Det er derfor en god idé at få opbygget et kapitalgrundlag på mindst 50.000 kroner hurtigst muligt, så selskabet kan ændres til et anpartsselskab.

Hvorfor stifte et iværksætterselskab?

Ud fra min vurdering vil det være en fordel for mange iværksættere at begynde deres karriere som selvstændigt erhvervsdrivende ved at stifte et iværksætterselskab.

Det gælder især inden for IT- og digitaliseringsområdet, hvor mange engagerede mennesker har gode idéer med stort forretningspotentiale, som de bør realisere.

Samlet set skaber et iværksætterselskab optimale rammevilkår for potentielle forretningsfolk i form af et lavt kapitalkrav og begrænset ansvar. Iværksætteren behøver dermed ikke at have nogen solid formue fra begyndelsen. Samtidig undgår iværksætteren at hæfte med sin personlige opsparing i tilfælde af et lidt tab, medmindre han eller hun har aftalt det modsatte.

Hvis du overvejer at stifte et iværksætterselskab eller vil vide mere om iværksætterselskaber generelt, er du velkommen til at kontakte mig.

Submit a Comment

Skriv en kommentar