Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Geek Girl Magazine | 22. februar 2018

Scroll to top

Top

No Comments

Myter vs. facts om optimering af dit telefonbatteris levetid

Myter vs. facts om optimering af dit telefonbatteris levetid

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Der findes mange tommelfingerregler og gode råd til, hvad du skal og ikke skal for at spare strøm på din telefon. Vi vil jo alle sammen gerne have et batteri, der holder så længe som muligt. Men er der hold i de der gode råd, og kan det passe, at det er de samme regler, der gælder, selvom vores telefoner konstant udvikles? …Nej, det kan det selvfølgelig ikke. Du får derfor i denne artikel præsenteret 5 kendte myter om telefonbatteriers levetid samt forklaret, hvorfor disse overhovedet ikke er aktuelle for dig og din telefon. Vores phones er faktisk meget mere selvfungerende, end vi lige går og tror!

 

Myte: dit batteri skal være kørt helt dødt, før du igen oplader din telefon.
Før i tiden var denne myte sand – batterierne, som var i vores gamle telefoner, var kun i stand til at udnytte deres fulde kapacitet og lade 100 % op, hvis man kørte telefonen helt død. Men sådan har det ikke været i lang tid, og slet ikke efter at smartphone er kommet på markedet. Med en smartphone (lithium ion batteri) er der faktisk nærmest ikke nogle regler for, hvordan du skal oplade din telefon. Du kan oplade hvornår du vil, hvad enten om dit batteriniveau er på 70 % eller 10 %, det gør ingen forskel for batteriet og dets levetid. Mange producenter nævner dog stadig, at det ca. hver 3. måned kan være en god idé at køre sit batteri helt fladt, før man igen oplader batteriet til 100 %, og det er især en god idé, hvis ens batteri opfører sig underligt, fx hvis batteriniveauet hopper op og ned, uden at du gør noget. Men man skal ikke tømme sit batteri helt ned til 0 % mere end højst nødvendigt, for hvis din smartphones batteri regelmæssigt bliver brugt helt op, bliver batteriets kapacitet og samlede levetid faktisk hurtigere nedsat.

 

Myte: at ”overoplade” telefonen reducerer batteriets langsigtede levetid.
Også denne myte var før i tiden god nok – gamle telefoners batterier kunne blive ødelagt og overophedet, hvis de blev siddende i opladeren i for lang tid. Men med nutidens opladere og smartphones er dette ikke længere et issue. Du kan altså sagtens lade din telefon blive i opladeren, efter den er fuldt opladt, uden at det har konsekvenser for dit batteris levetid. Dvs. du fx godt kan lade din mobil blive i opladeren hele natten, uden at det overhovedet har nogen negativ betydning for batteriet. Fedt!

 

Myte: at lukke apps forbedrer batterilevetiden.
Nej, det betyder intet for din telefons batteri, om du lukker dine apps ned eller ej. Hvis du forlader en app uden at lukke den helt ned, ”fryser” app’en, og det kræver ingen ressourcer for dit batteri. Helt omvendt bruger din telefon faktisk mere batteri på at skulle lukke en app helt ned (gemme data) end bare at lade den stå. Og i forlængelse heraf, bruges der selvfølgelig også batteri, hver gang du skal have app’en åbnet igen (oploadet data). Hvis du vil spare strøm, skal du i stedet slå de forskellige apps’ features fra, såsom løbende dataopdateringer, online messaging og notifikationer.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

 

Myte: du bør kun bruge ”officielle” opladere til din telefon.
Smartphoneproducenterne har interesse i, at vi bruger deres udstyr, og råder derfor til, at man kun bruger den officielle oplader, som følger med telefonen. Dog er der også andre muligheder. Billigere, mærkeløse opladere kan være mindst lige så gode til at oplade dit batteri – opladningstiden kan variere fra oplader til oplader, men det har præcis samme opladende effekt på batteriet. Man skal dog ikke bruge opladere, der udgiver sig for at være et mærke, de ikke er – disse fungerer ikke optimalt og bidrager ofte ikke med den rigtige mængde energi. Men billigere standardopladere, der ikke har noget label, kan altså være ligeså gode som de ”officielle” opladere.

 

Myte: hvis man slår Bluetooth og Wi-Fi fra, sparer man overdrevent meget strøm.
Systemer som Bluetooth og Wi-Fi brugte før i tiden en hel del strøm, men dette er ikke længere tilfældet. Programmerne er efterhånden blevet udviklet til at bruge så lidt strøm, at det kun gør en meget lille forskel for din telefons batteri, om du har slået dem til eller fra.

 

Et sidste godt råd er, at hvis du vil forlænge dit batteris levetid, så skal du sørger for altid at holde dit batteriniveau mellem 40 % og 80 % – men det er nemmere sagt end gjort for den almindelige forbruger. Hel overordnet skal det selvfølgelig også siges, at det i ingen tilfælde kan undgås, at dit batteri mister kapacitet over tid. Det er simpelthen bare en kendsgerning.

Hvis du vil læse mere detaljerede forklaringer, kan du læse lifehacks artikel om batterimyter, som også denne artikel har fået inspiration og information fra.

Submit a Comment

Skriv en kommentar