Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Geek Girl Magazine | 23. februar 2018

Scroll to top

Top

No Comments

Tips og tricks til browsing på din smartphone

Tips og tricks til browsing på din smartphone

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Vores allesammens elskede smartphones er udstyret med browsere, apps og funktioner, der gør det muligt for os hele tiden at være ’på’, være opdaterede og følge med i præcis det, vi ønsker. Fantastisk! Er du typen, der bruger din smartphone til at få ordnet og undersøgt alt? Eller måske typen der bare elsker at surfe rundt mellem apps og websider?

Uanset hvad du bruger din smartphone til, så får du her nogle forslag til, hvad du kan gøre for at optimere din browsing og gøre det hele lidt nemmere og lidt mere funktionelt. Og hvem kunne ikke godt tænke sig det?

 

Brug en adblocker

Hvis du benytter dig af en adblocker, bliver reklameblokke og annoncer blokeret, når du surfer på din smartphone, således at du slipper for at blive forstyrret og skulle bruge tid på at lukke unødvendige pop-up annoncer ned. Den automatiske blokering på din telefon kan øge hastigheden på browseren og derudover spare på dit telefonbatteris levetid.

Der findes et utal af forskellige adblockers, både til iOS og android. Én af de højst ratede er ”1Blocker”, der konsekvent er én af de bedste, når det kommer til forbedring af telefoners webloading hastighed og reducering af dataforbrug. 1Blocker (blandt andre) giver dig muligheden for at blokere annoncer, social media widgets, kommentarer m.v., alt efter, hvad du ønsker – du har altså muligheden for at fra- og tilvælge, hvad du vil have blokeret, og hvad du ikke vil, når du surfer på din telefon. 1Blocker har nemlig en ”whitelisitng option”, der gør det muligt for dig at indtaste, hvilke websider du ikke vil have blokeret annoncer m.m. fra.

En anden adblocker, der også er blevet rated højt, dog ikke ligeså højt som 1Blocker, er ”Refine”. Refine kan tilbyde stort set det samme som 1Blocker, idet også denne gør det muligt for dig hele tiden at kunne tilpasse, hvad du vil have blokeret, og hvad du ikke vil. Du kan altså selv tjekke af, hvad du vil have blokeret samt gå ind og ”whiteliste” de websider, du gerne vil se indhold fra.

 

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Gør websider mere læsevenlige (på din lillebitte smartphoneskærm)

De fleste websider har en mobilvenlig udgave, der tilpasser sig således at indholdet bliver læsbart på din smartphones skærm. Men der kan desværre stadig sagtens være tilfælde, hvor websiderne kan fremstå rodet, uordentlige og ufunktionelle, når de bliver åbnet på din telefon. Dette findes der heldigvis råd for, idet du faktisk kan hjælpe din browser yderligere på vej med at blive læsevenlig.

Nogle browsers, fx Safari og (nyeste) Chrome, giver dig muligheden for at benytte noget så nemt som funktionen ”Reader”, der allerede er indbygget i browseren. Med et enkelt tap på Reader-ikonet bliver websiden barberet ned til det essentielle indhold, således at forstyrrende elementer såsom menuer, overflødige billeder, annoncer m.m. bliver fjernet. Dette gør websidens layout mere enkelt og øger derfor læsbarheden betydeligt. Reader-ikonet kan befinde sig forskellige steder i toppen af browseren, alt efter hvilket browser du bruger, og hvor ny en udgave det er.

Hvis du ikke har adgang til Reader-funktionen på din smartphone, er en anden mulighed at installere et ”bookmarklet” fra ”Readability” eller ”Instapaper”. Et bookmarklet i sig selv er en funktion, der bliver lagret med en bestemt kommando i telefonens webbrowser. Og når du aktiverer bookmarklets fra lige præcis Readability og Instapaper, har du altså muligheden for at give browseren den kommando, at den skal fjerne alt unødvendigt indhold, såsom menuer, annoncer m.v., således at websiden bliver mere læsevenlig, i og med at den bliver reduceret ned til kun at vise det essentielle tekstindhold (præcis ligesom den ovenstående Reader-funktion). For at aktivere dit installerede bookmarklet skal du blot indtaste bookmarklets navn (som du selv bestemmer, hvad skal være) i URL baren og trykke enter. Dette vil aktivere bookmarklets funktion og genloade den pågældende webside i en mere læsevenlig udgave.

 

Spar tid med genveje

Endnu en måde, hvorpå du kan optimere din browsing på telefonen, er ved at benytte dig af genveje – det gør din navigation hurtigere, du sparer tid og dermed højst sandsynligt også dataforbrug. Der findes et utal af genveje, nogle mere kendte end andre og nogle mere nyttige end andre – men hvis benyttelsen af genveje kan blive gjort til en vane, kan du altså hurtigt gøre din netsurfing langt mere effektiv. Ja faktisk kan din generelle navigation på smartphone gå hen og blive langt mere effektiv. Her er der bare et udpluk af de mange genveje, du kan benytte dig af:

  • Når du scroller ned på en side, på både websider og hvilken som helst app-side, behøver du ikke manuelt at scrolle hele vejen op i toppen igen, hvis du vil tilbage dertil. Du kan bare tap’e på menubaren i toppen af siden – på den måde hopper du automatisk helt op i toppen igen.
  • Hvis du vil gå en side tilbage (eller bare smugkigge på den), skal du blot swipe fra venstre side af skærmen mod højre. Denne genvej fungerer både til websider og i forskellige apps.
  • ’Træk’ skærmen nedad, hvis du vil opdatere/genloade en hvilken som helst webside, din e-mail eller en app.
  • Hvis du synes, det tager irriterende lang tid at skulle frembringe store bogstaver eller tal, når du skal skrive noget på din telefon, er der også råd for det. Du behøver nemlig ikke at klikke på shift-knappen for at få et stort bogstav, og du behøver ikke klikke ind på tal-tastaturet for at kunne skrive tal. Hvis du vil skrive et stort bogstav, kan du blot holde shift-knappen nede og ’trække’ din finger over på det bogstav, du vil have skrevet i kapital, dvs. din finger skal forblive på skærmen i bevægelsen fra shift-knappen til det valgte bogstav. Og på samme måde, hvis du vil have skrevet et tal, holder du fingeren nede på knappen, der (normalt) fører til tal-tastaturet, og ’fører’ din finger hen på det bogstav, der repræsenterer det tal (fra 0-9), du gerne vil skrive. På den måde behøver du ikke navigere frem og tilbage i forskellige tastaturer, men kan blot blive på det samme – og dermed spare en masse besvær.
  • Hvis du skal skrive sjældnere bogstaver såsom fx ü, û, ú, osv., så tryk blot på det pågældende standardbogstav, i disse tilfælde ‘U’, og hold bogstavsknappen nede indtil der fremkommer en rubrik, der giver dig forskellige muligheder for specielle bogstaver.
  • Hvis du vil have et hurtigt overblik og/eller bladre mellem dine åbne apps og programmer, kan du på iOS dobbeltklikke på den runde Home-knap, mens du på android først skal holde Home-knappen nede, mens du derefter trykker på slukknappen.

Du kan læse om flere gode råd til browsing på din smartphone på lifehacker.com, hvor også denne artikel har fundet inspiration.

Submit a Comment

Skriv en kommentar