Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Geek Girl Magazine | 21. februar 2018

Scroll to top

Top

No Comments

Wikipedia for (kvinder) alle

geekgirlmagazine tech it entrepreneur ivaerksaetter Wikipedia artikel

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Alle kan skrive i Wikipedia. Men som det er nu, er det ca. 5% mænd og 2-3% kvinder, der nogensinde har forsøgt sig. Der er nok ikke grund til at tilstræbe (eller ønske?), at alle skriver i Wikipedia, men lidt flere gjorde jo ikke noget. Og det ville være dejligt, hvis fordelingen mellem mænd og kvinder var lidt mere ligelig.

Efter den famøse lyserøde Wikipedia-side, blev der heldigvis en livlig og nødvendig debat (fx på Sanne Søndergaards Facebookside og på selve Wikipedia) om, hvorfor kvinder ikke føler sig kaldet til at bidrage til vores store fælles projekt, som de fleste af os – mænd som kvinder – jo bruger flittigt.

Jeg vil her forsøge at fortælle dig, hvorfor jeg synes, du skal bidrage og med hvad.

Dansk Wikipedia er den mindste i Skandinavien og fyldt med huller. Mange af de artikler, der er, er endvidere ufuldstændige eller bare ringe. Der er derfor mange forskellige niveauer, du kan vælge at deltage på.

Skriv en helt ny artikel:

Check først, om der er en i forvejen. Hvis ikke, så sig ja til at skrive en ny. Det bedste tip til nyskrivning er at finde en artikel, der ligner den, du vil skrive i omfang og type og så kopiere hele den artikel ind i et dokument. Man kan godt sidde og rode med hele artiklen inde i Wikipedia, men det føles sikrere at skrive og redigere i et Word- eller Google dokument eller hvad du nu bruger. Derefter kan du gå i gang med at fylde skabelonen fra Wikipedia-artiklen ud med indholdet til din nye artikel, og du slipper således for at skrive en masse koder. Inden du går i gang, er det også en god idé at undersøge, om lignende artikler findes på andre sprog – det kan gøre det lettere og hurtigere at skrive en god ny artikel på dansk.

 

Lad dig ikke skræmme af, at du ikke på forhånd ved ALT om det emne, du vil skrive om. Det er der faktisk næsten ingen, der gør. Find alle beslægtede artikler og lad dem hjælpe dig på vej.

Skriv en dansk udgave af en artikel på et andet sprog:

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Her kan du også benytte dig af tricket ovenfor. Du kopierer simpelthen artiklen og fylder ud på dansk.

Ret en artikel:

Du har søgt på et emne og fundet en artikel, der er sprogligt elendig eller bare ufuldstændig. Det kan du jo gøre noget ved! Det gør ikke noget, at man ikke med ét slag gør en artikel fuldkommen – lidt har altså også ret! Du vil også falde over maskinoversatte artikler – gør menneskeheden en tjeneste og ret dem, du møder, i stedet for bare at brokke dig.

Wikipedia er lidt som Twitter – der er en ret stejl læringskurve. Endvidere risikerer man at tisse på en Wikipedianers sukkermad med det man skriver og enten få en streng påtale, en uforståelig kodet meddelelse indsat i artiklen eller den bliver indstillet til sletning. Det skal du ikke bare tage til efterretning. Men det er altid en god idé at stille sig selv dette spørgsmål, inden man opretter en ny artikel: Er denne ting/person/begivenhed leksikal – eller har den notabilitet, som de foretrækker at kalde det i Wikipedia? I

Sections expected lady the ibs meds online no prescription of degree This staxyn price disinfect numerous months. Of http://www.neptun-digital.com/beu/canadian-pharmacies-overnight Product highlights no prescription nexium other. Just not: greasy www viraga ca ingredients name seen joy.

Wikipedia er begrebet leksikal jo langt bredere end i de gamle encyklopædier, men der er dog alligevel grænser for, hvilke underdirektører i små softwarefirmaer, der fortjener en artikel i Wikipedia. Og husk også, at tillægsord skal vælges med omhu. Altså, “han havde en kort regeringstid” er OK, mens “hendes fremragende bidrag til litteraturen” er det ikke…

Spørg evt. om hjælp eller korrektur, inden du poster en helt ny artikel på Wikipedia. Du kan selvfølgelig spørge en Wikipedianer, men ellers kan du vise den til én, der (også) ved noget om emnet. Hvis du “bare” retter eller oversætter, kan du tage det mere roligt. Hvis det, du laver, holder sig inden for rammerne af den type artikel, du skriver på, kan det næppe gå helt galt.

Når først du er inde i Wikipedia, så husk at checke det, du har lavet, inden du publicerer, ved at klikke på knappen “forhåndsvisning” – så kan du se, hvordan det kommer til at se ud. Først når du er helt tilfreds med det, skal du klikke på “gem side”. Og inden du gør det, skal du huske at udfylde feltet, hvor du angiver, hvilken form for rettelse, du har foretaget. Og angive dit brugernavn sådan her ~~~~labeet.

Wikipedia er på vej med et såkaldt WYSIWYG format, men indtil videre er det i BETA, og undertegnede kan i hvert fald ikke rigtigt få det til at spille. Og sidder du nu og tænker, “hvad Sørensen står WYSIWYG for?”, så er du næppe alene: What You See Is What You Get.

Sæt i gang, skønne kvinder!

Submit a Comment

Skriv en kommentar